Nuoret ja netin tulevaisuus – terveisiä Internet Governance Forumista

YK:n mandaatilla pyörivä, kuudetta kertaa järjestettävä Internet Governance Forum avattiin eilen Nairobissa. Olen toista kertaa mukana Suomen delegaatiossa, virallisesti Electronic Frontier Finlandin listalla, mutta pakkohan täällä on pitää päässään kaikkia mahdollisia hattuja – myös nuorisotoimintaa. Lähes 2 000 kävijän tapahtumassa valtioiden edustajat, yksityinen sektori (yritykset) ja kansalaisjärjestöt kokoonuvat keskustelemaan Internetin hallinnosta.

Aiheina on perinteisesti ICANNin vastuu internetin nimipalveluista, tietoverkkojen kehittäminen kehitysmaissa, lastensuojelu, sananvapaus ja niin edelleen. Kokoan tähän lyhyesti viikon pituisen matkan alkupuoliskon mietteitä ja raportoin IGF:n aiheista ja kehityksestä lisää myöhemmin.

Only in Kenya

 

Jos kasveja ja asukkaita ei oteta huomioon, Nairobi muistuttaa jotakin Itä-Euroopan entistä neuvostomaata... Kuva: Joonas Mäkinen

Kuudes IGF järjestetään nyt Keniassa. Neljän hengen Effi-jengimme lähti Helsingistä matkaan lauantaina iltapäivällä, ja Nairobiin saavuimme sunnuntaiaamuna. Osa porukasta jää tänne töiden jälkeen lomailemaan, mutta minä tulin vain konferenssia varten. Sunnuntaina tosin oli sen verran aikaa, että olihan sitä tutustuttava safarilla paikalliseen kansallispuistoon.

Ruoka on halpaa (muutama euroa hampurilaisateriasta juomineen), lämpötila on parinkymmenen asteen tuntumassa ja paikalliset ovat ylimukavia, vaikka meitä onkin varoiteltu kaikenlaisesta – varkauksista kidnappauksiin. Lähes kaikki ovat kolmikielisiä: virallinen kieli on swahili, koulua käydään englanniksi ja tämän lisäksi osataan jotain kymmenistä heimokielistä. Täällä ei muuten kukaan kerjää, vaan sen sijaan tiedustellaan töitä. Jos ei ulkomaalaisilta saa työtä, niin sitten myydään valkoisia ja pörröisiä koiranpentuja teiden varsilla.

Maanantai

IGF kestää tiistaista perjantaihin, mutta jo maanantaina järjestettiin jonkin verran tapaamisia, joissa valmisteltiin tulevia työryhmiä ja workshoppeja. Maanantain ja tiistaina aikana saamme (toivottavasti) muodostettua jonkinlaisia suuntaviivoja intenetin hallinnosta ja sisällöstä keskustelemiseen. Lopputuloksista erityisesti nuorison osalta voin kertoa myöhemmin lisää. Yritän nyt kuitenkin valottaa keskusteluiden laajuutta ja verkostoitumisen tärkeyttä.

Kyseessä ei ole tylsän harmaa konferenssi. Vanhoja valkoisia pukumiehiä riittää jonkin verran, mutta multi-stakeholder-periaate (tapahtumaan osallistuu sekä valtio, yksityinen sektori että kansalaisjärjestöt) takaa sen, että paikalla on suhteellisen paljon osaavaa, kiinnostunutta ja nörttiä porukkaa. Konferenssipaikka: Yhdistyneiden kansakuntien Nairobin päämaja, valtava tila keskellä metsää. Täällä on oma poliisi, postitoimisto, pankki, matkatoimisto, kirjasto ja niin edelleen…

Vasemmalta oikealle: YK:n puutarhuri nro 21, joku pukumies, Leena Romppainen, minä, Tapani Tarvainen. Kuva: Virpi Kauko.

Vaikka virallinen tapahtuman isäntä onkin Kenian hallitus, ovat YK:n omat tilat mitä loistavin paikka IGF:n järjestämiseen. Tietenkin kyseessä on valmiiksi jo hyvin kansainvälinen ympäristö, mutta täällä on muutenkin hyvät puitteet parin tuhannen vieraan kokoustarpeille. Saleja ja huoneita on varattu IGF:n käyttöön viitisentoista, ja niistä suurimpaan mahtuu yli tuhat osallistujaa. Tilaa on muutenkin niin paljon, ettei kävelyruuhkia synny.

Rumpalit rulettaa! Kuva: Virpi Kauko.

Ja mitä olisikaan Internet Governance Forum ilman toimivia nettiyhteyksiä… Hankimme Nairobiin saavuttuamme Orange-teleoperaattorin myymälästä itsellemme kukin 1 000 shillingin prepaid-SIM-kortin rajattomalla datan käytöllä viikoksi. (Täällä on yllättävän hyvä 3G-verkko.) Tuo kustantaa vajaat 8 euroa, mikä on noin ääretön kertaa parempi ratkaisu kuin hotellin törkeän kallis WLAN. Olemme kuitenkin nähneet jo viitteitä siitä, että unlimited data ei oikeasti olekaan aivan unlimited… selvitämme asiaa.

YK-byrokratiaankin tuli törmättyä, kun yrittäessäni saada Diplo Foundationin ständin pöytäkoneelle nettiyhteyttä, kävi ilmi, että yhden RJ-45-kaapelin vetäminen lähimmästä reitittimestä vaatisi parin päivän paperityöt. Langaton verkko toimii kuitenkin todella hyvin. Katsotaanpa, alkavatko jotkin oikeudenhaltijatahot syyttää nettiyhteyden omistajaa siitä, että joku latasi pari Doctor Who -jaksoa United Nations Compoundin yhteyksillä. (Ihan hyvällä vauhdilla imutti. Kiitos, YK.)

Kuva: Virpi Kauko.

Pyrin tämän viikon aikana keskittymään erityisesti nuorisoa ja lapsia koskeviin nettiasioihin. Vielä tähän mennessä kukaan ei ole tuonut esille sensuuria ja filtteröintiä lastensuojelussa, vaan pääpaino näyttää siirtyneen viime vuodesta koulutukseen ja työkalujen tarjoamiseen. Tämä on toivottava kehityssuunta. Muutenkin erilaiset lasten etujärjestöt näyttävät parin päivän tapaamisten perusteella ymmärtävän internetin merkityksen nuorten elämässä paremmin kuin viime vuonna. Keskusteluissa on jo tuotu esille, että nettikansalaisuudesta (digital citizenship), nettikiusaamisesta ja nettikommentoinnista voisi ottaa netti-etuliitteen pois. Hurjaa kehitystä vuodessa…

Tiistai

Niin lastensuojelussa kuin muissakin IGF-aiheissa minua jaksaa yllättää se, että vaikka meillä ja muualla säädetään kuinka paljon paskoja laskeja hyvänsä, niin täällä vaikuttavat tahot tuntuvat olevan erittäin hyvin perillä teknologiasta ja kyberkulttuurin toimintaperiaatteista. Tulee kuitenkin huomata, että forumilla ei ole päätösvaltaa, vaan kyseessä on ainoastaan keskusteleva instituutio. Nämä ovat kuitenkin niitä ihmisiä, joilla on mahdollisuus vaikuttaa asioihin esiripun takana, vaikkeivät vallan kahvassa olekaan.

Kun IGF järjestettiin viime vuonna Vilnassa, ryhmä nuoria (mukaanlukien minä ja muutama saksalainen ja ruotsalainen piraatti) jatkoi Youth Coalition on Internet Governance -ryhmän kehittämistä. (Virallinen perustaminen tapahtui vuoden 2009 IGF:ssä, Sharm El Sheikhissä Egyptissä.) Huoli oli, että nuorista vain puhutaan, eivätkä nuoret itse pääse ääneen, vaikka muodostavatkin olennaisen osan osaavista internetkäyttäjistä. Tänä vuonna heti tiistain workshopeissa huomattiin, että Vanhat Valkoiset Miehet ™ ovat vielä varsin kovassa huudossa, ja on suuri haaste saada nuorison ääntä kuulumaan tasa-arvoisena. Nuorison edustus paikan päällä näyttää kuitenkin kasvaneen, ja hyvä niin.

Parin lastensuojeluryhmän ja muun verkostoitumisen lisäksi toisen päivän illalla otimme osaa Suomen ulkoministeriön ja paikallisen lähetystön allasbileisiin. Keskusteluiden pohjalta sanoisin, että paikalliset maamme edustajat tuntevat hyvin internet- ja kansalaisoikeusasiat. Puhetta riitti taannoisesta 100 dollarin läppärihankkeesta, korruptiosta, lähetystöjen kansalaispalveluista, internetin suodattamisesta ja viranomaistahojen toimimattomasta infrasta. Arvatkaas, sujuuko työnteko hyvin, kun koko lähetystön kaikki työntekijät jakavat keskenään yhden megabitin nettiyhteyden…

Sumuinen kännykuva.

 

Nollannen ja ensimmäisen päivän tulokset

Raportoin keskiviikon, torstain ja perjantain tapahtumista lisää myöhemmin, mutta kerrottakoon, mitä parissa päivässä ehti jo saada aikaan:

  • 22 käyntikorttia. Kuulostanee pieneltä, mutta yhteiskunnallinen toiminta ja erityisesti kansainvälinen työskentely toimii suhteilla. Vaikka kyseessä eivät olisi kovin hyvät tutut, niin edes se, että on kerran tavannut ja kätellyt, antaa mahdollisuuden ottaa tarvittaessa yhteyttä tai pyytää apua. Korttitietojen digitoinnissa on kova työ, mutta se on sen arvoista. (Suosittelen QR-koodin käyttöä, niin ei tarvitse kopioida manuaalisesti tietoja kännykkään tai läppärille. Piraattiaktiivien korteissa teknologia on ollut käytössä jo puolitoista vuotta, Piratpartietilla ja Ung Piratilla jo kohta kolme.)
  • Pyyntö Gambiasta löytää Suomesta jokin yhteistyötaho, joka voisi lähettää nuoria digimedian osaajia muutamaksi kuukaudeksi Gambiaan kouluttamaan paikallisia. Asuminen ja lennot on jo etukäteen hoidettu, joten jos pesti kiinnostaa, niin otapa yhteyttä.
  • Tavannut edellisen vuoden tuttuja. Osasta en ole kuullut vuoteen mitään, osaa olen seurannut Twitterissä, joidenkin kanssa on tavattu vuoden mittaan pari kertaa aktivismin merkeissä. On tärkeää kuulla tutuilta ympäri maailman heidän huolistaan ja saavutuksistaan, että osaa suhtautua oikein Suomen tilanteeseen. Tietenkin on mahdollista myös saada paljon vinkkejä, miten kansalaisaktivismia kannattaa toteuttaa.
  • Kasvanut luottamus siihen, että asiat ovat hyvällä hollilla. Muutamaa pahista lukuun ottamatta aktiivisimmat osallistujat tietävät, mistä puhuvat.
  • Nuorisoyhteistyönkehitystä, tulevien workshopien suunnittelua

Etäosallistuminen

IGF:ään ja sen sessioihin voi osallistua etänä. Videostreamin lisäksi kaikki puheenvuorot tekstitetään livenä – joissakin tapauksissa käytössä on jopa simultaanitulkkaus. Koko IGF:n aikataulu löytyy taulukkolaskentatiedostona täältä. Suosittelen osallistumaan erilaisiin sessioihin, ja mainostan tässä nyt heti kolmea nuoriin liittyvää tilaisuutta torstailta:

Dynamic Coalition: Youth Coalition on Internet Governance torstaina klo 11.00 konferenssihuoneessa 1. Toimin session puheenjohtajana. Saliin mahtuu 545 henkilöä, joten katsotaanpas, minkälainen yleisöryntäys saadaan aikaiseksi. Keskustelemme nuorten osallistumisesta IGF:ään ja seuraavaksikin mainittujen workshopien sisällöstä. Lisätietoja: www.ycig.org
Challenging Myths about Young People and the Internet torstaina klo 14.30 konferenssihuoneessa 11. Kaikkien lasten ja nuorten parissa työskentelevien kannattaa seurata tätä tilaisuutta, missä karsitaan ennakkoluuloja ja korjataan väärinkäsityksiä nuorten internetkäytöstä.
Is the Youth Factor Counting in IG and Is IG Affecting the Youth? torstaina klo 16.30 konferenssihuoneessa 9.

Keniassa ja Suomessa on sama kesäaika, joten ohjelman ajat pätevät suomalaisillekin etäosallistujille.

Linkkejä

Twitter-aggregaattori, joka seuraa hakusanaa #IGF11 ja mitä eri workshopeista kirjoitetaan: http://igf2011.diplomacy.edu/home
Concerned Netizen’s Guide to the Internet Governance Forum: http://advocacy.globalvoicesonline.org/2011/09/26/igf11guide/
Ohjeita etäosallistumiseen: http://igf2011.diplomacy.edu/content/e-participation

Minua voi seurata Twitterissä: @JoonasD6