Piraattinuoret tuomitsevat kansanedustajan puheet kirjojen ikärajoista

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Leena Rauhala on esittänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen toimista lasten ja nuorten suojelemiseksi haitalliselta materiaalilta, mihin hän itse ehdottaa ratkaisuksi ikärajojen asettamista. Vaatimuksessaan hän käytti esimerkkinä Yhdysvaltalaista Sweep-kirjasarjaa sen ”lapsille täysin sopimattoman” luonteen takia.

Kustantamo Stabenfeldin mukaan kirjasarja jätetään nyt julkaisematta Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa siinä esiintyvän wiccalaisuuden vuoksi. Nähtävästi kustantamo kokee olevansa painostettu jättämään pois materiaalin, joka sisältää kristillisistä arvoista poikkeavia uskontoja. Perusteena tähän on kustantamon edustajan mukaan se, ettei kustantamo ”halua edistää mitään yksittäistä uskontoa tai poliittista suuntausta” lapsille suunnatuissa kirjoissaan. Kuitenkaan kirjasarjaa tuskin olisi jätetty julkaisematta, jos sen epäkristillisyydestä ei olisi nostettu kohua.

Rauhalan mielestä kirjasarja ei sovi sen kohderyhmälle, 9–13-vuotiaille, koska se loukkaa kristillisiä arvoja esittelemällä pakanallisuutta. On huolestuttavaa, ettei kansanedustaja sallisi varhaisteinien lukevan kirjoja, jotka käsittelevät jotain muuta uskontoa kuin kristinuskoa. Nuoria ei tulisi kasvattaa ikärajojen suojassa, vaan heille pitäisi sallia mahdollisuus luoda ja muokata maailmankuvaansa itse. Sekulaarin yhteiskunnan ei tule edistää kristinuskon tai muiden uskontojen maailmankatsomusta, vaan nuorille tulee antaa tarvittavat työkalut käsitellä kaikkia uskomuksia tasapuolisesti.

Rauhalan mielestä kirjoille tulisi säätää samankaltainen ikärajajärjestelmä, joka on tällä hetkellä käytössä peleillä ja elokuvilla. Kirjojen kohdalla ikärajoitukset tarkoittaisivat paluuta kulttuurin vapaudessa ja kehityksessä satoja vuosia taaksepäin. Kirjojen julkaisua ei Piraattinuorten mielestä tulisi rajoittaa, eikä kirjoille pitäisi asettaa ikärajoja.

Kustantamo oli jo siistinyt kirjasta mainintoja sadomasokismista, ”orgioista” ja huumeiden käytöstä ennen päätöstä julkaisemisen peruuttamisesta. ”Haitallisen materiaalin” käyttäminen perusteena kirjan kieltämiselle, sensuroimiselle tai sen levityksen rajoittamiselle on vaarallinen ennakkotapaus, jonka jälkeen voidaan alkaa vaatia myös muita kirjoja sensuroitavaksi. Yhdysvalloissa esimerkiksi Harry Potter -kirjoja on kielletty kouluissa samalla perusteella. On huolestuttavaa, voiko tällainen johtaa kirjojen mielivaltaiseen sensurointiin aina, kun kirjan aihe loukkaa jonkun mielestä esimerkiksi kristillisiä arvoja. Länsimaiseen oikeustajuun ei kuulu ennakkosensuuri, eikä nuorison hyvinvoinnin nimissä ennakkotarkastuksia tule sallia.

– Nuorilla on oikeus lukea vaikeistakin aiheista. Uskonto tai huumeet eivät saa estää julkaisua, eikä yhtäkään kirjaa tule siistiä, sensuroida tai asettaa teennäisten ikärajojen taakse, vaatii Piraattinuorten varapuheenjohtaja Joonas Mäkinen.

Lisätietoja antavat:
Joonas Mäkinen
varapuheenjohtaja, Piraattinuoret
040 700 5190

Tuomas Salonen
tiedottaja, Piraattinuoret
050 307 4573

2 Responses
  1. Kiitos Leena Rauhalalle!

    Tämähän olikin mielenkiintoista tietää, mitkä arvot OIKEASTI ovat ’Piraattipuolueella’! Kiitos siitä tiedosta! Elikä arvot ovat päälaellaan niinsanotusti! Siis voi elää kuin pellossa, millään ei mitään ole väliä eikä lasten ja nuorten henkisestä tasapainosta. Tuloksia kristinuskon arvostuksen jäämisestä toisarvoiseksi on jo omassakin maassamme kyllin nähtävissä lasten, nuorten ja aikuisten kohdalla yllin kyllin. Tunne-elämän ristiaallokossa ilman Jumalan apua on katastrofaalista. Tuloksia nähdään sitten mm. väkivaltakulttuurin tuotoksina eri tavoin. Myös esim. masennus, yksinäisyys, elämän tarkoituksettomuus jne.jne. on jopa ’sokean reetankin’ nähtävissä. Avatkaa – hei – tekin siellä silmänne! Monet näkevät painajaisia näiden mainittujen kirjallisten tuotosten yhteydessä. No, jotkut sitten kostavat pahanolonsa hautakivien ym. esineiden hävittämisillä ja kirkkojen poltoilla. Kyllä lukemisen nälkäänsä tällä hetkellä on terveellisempää lukea kirjallisuutta, joka edesauttaa ihmisten tunne-elämän tasapainottamista. Vai onko tosiaan puolueellanne tälläisten rakentavien kirjojen ja muiden painotuotteiden puute tai jopa musta aukko? Voivoi! Kannattaa siis antaa lapsille ja nuorille ja muillekin mahdollisuus tervehtyä eikä repiä lisää epämääräisillä ja huonoiksi koetuilla tuotteilla!

  2. Voi veljet

    Raamatun lukeminen johtaa todistetusti harhaisuuteen, väkivaltaisuuteen ja kokonaisten kansojen tuhoamiseen. Raamattu sisältää erittäin väkivaltaista kuvastoa, sekä kehotuksia taikauskoiseen mielettömyyteen. Raamattu kehottaa ihmisiä ryhtymään seivästyksiin ja kivityksiin, sekä lisäksi sallii mm. orjuuden. Raamattu on siis haitallisuutensa vuoksi kiellettävä kokonaan.