Piraattinuoret koulujen atk-opetuksesta

Suomalaisten oppilaiden menestys kansainvälisessä Pisa-vertailuissa on ehdottoman hyvä asia, mutta jopa ministeriötasolla huolestutaan opettajien halukkuudesta pitää Suomi kehityksessä mukana, mitä tulee viestintätaitoihin.

”Laitteiston puute on yksi syy siihen, miksi Suomi on vajonnut Euroopan pohjamutiin tietotekniikan yleistämisessä kouluissa ja oppilaitoksissa. Esimerkiksi Tanskassa käytetään ylioppilaskokeissa jo henkilökohtaisia kannettavia tietokoneita ja internetiä”, toteaa Piraattinuorten varapuheenjohtaja Joonas Mäkinen.

Opetusministeriö, kunnat ja koulut mainitsevat tietotekniikan usein maksavan liikaa, ja tästä syystä sitä ei ole pystytty saattamaan osaksi koulujen arkea. Esimerkiksi kuitenkin luokkakohtainen tietokone, videotykki ja digikamera ovat vähintä, miten voidaan panostaa oppilaiden käsitykseen tietotekniikasta ja -yhteiskunnasta.

”Yksi hyvä kustannustehokas tapa olisi kierrättää käytöstä poistetut käyttökelposet laitteet takaisin käyttöön esimerkiksi kouluihin tai vaikkapa tietylle kohderyhmälle”, ehdottaa Piraattinuorten tiedottaja Tuomas Salonen ja jatkaa: ”Vähävaraisuus ei saa olla esteenä netin käyttöön, sillä onhan Suomessa säädetty internet kansalaisen perusoikeudeksi!”

Suomen yliopistot kierrättävät käyttökelpoiset atk-laitteet ja YLE myös antoi käytöstä poistuvat ja toimivat keskusyksiköt jakoon. Miksei tälläistä voida harrastaa yleisellä tasolla vaikkapa kaupungin tai kunnan toimesta? Vanhojen laitteiden uudelleenkäyttö vähentäisi myös ongelmajätteitä. Julkishallinnossa ja oppilaitoksissa heikkotehoisemmista päätekoneista saataisiin enemmän hyötyä esimerkiksi käyttämällä LTSP-järjestelmää. LTSP on käytössä jo esimerkiksi Noormarkun Yhteiskoulussa sekä Ilmatieteenlaitoksella. Koulujen atk-opetus voisi näin ollen sisältää jopa koneen kokoamista alusta loppuun; kerätään käyttökelpoiset komponentit, ja opettajat ja oppilaat kasaavat niistä toimivia kokonaisuuksia. Tällainen opetus vastaisi paljon paremmin nykyajan tietoteknisiä vaatimuksia.

Tänä päivänä meillä on tarvittava tietotaito tälläisen toteuttamiseen. Valitettavasti tuntuu siltä, että kierrätyssäädökset ja normit ovat peräisin ajoilta, jolloin tietotekniikka ei ollut niin yleisesti levinnyttä kun tänä päivänä. Tietokoneiden valmistus oli vielä kallista, koska komponentit olivat hintavia valmistaa. Tällöin oli järkevää kierrätää kaikki vanhat tietokoneet, että niistä saataisiin komponentteja uusiin tietokoneisiin.

Suurten ohjelmistoyhtiöiden kuten Microsoftin ja isojen laitevalmistajien kannalta tämä olisi huono asia, joten aiheesta olisi luvassa aivan varmasti paljon porua, koska tämä söisi uusien atk-laitteiden ja kaupallisien ohjelmistojen kysyntää. Toisaalta ottamalla käyttöön avoimet ohjelmistot ja vanhat järjestelmät uudelleen saavutettaisiin suuret säästöt.

Piraattinuoret ehdottaakin, että Suomessa siirryttäisiin pikkuhiljaa käyttämään julkishallinnossa ja oppilaitoksissa avoimia sovelluksia. Avoimuus takaisi paremman yhteensopivuuden, paremman hallittavuuden ja vähemmän rahallista investointia tietojärjestelmiin.

Julkishallinto alkaa olla hyvin kiinni isoissa yrityksissä, ja esimerkiksi Helsingin kaupunki suunnittelee Microsoftin kanssa pilvipalvelun käyttöönotto (katso sivu 7) , jossa oppilaille tarjottaisiin Microsoftin pilvestä tilaa ja kaikki henkilökohtaiset tiedostot siirtyisivät sinne.

Lisätietoja:

Joonas Mäkinen, varapuheenjohtaja
040 700 5190
joonas.makinen@piraattinuoret.fi

Tuomas Salonen, tiedottaja
050 307 4573
tuomas.salonen@piraattinuoret.fi

2 Responses
  1. Linux-forever

    Vanhat laitteet kiertoon ja linux käyttikset kaikkiiin, *myscrewsoftin* tuotteilla on aina tunnetusti huono hinta/laatu suhden, kun ilmaiseksi saa vähintään yhtä hyvää

  2. Oon täysin samaa mieltä Linux-foreverin kanssa.
    Ei ole mitään järkeä maksaa tähtitieteellisiä summia virusalttiista käyttöjärjestelmästä kun parempaa ja turvallisempaa saa täysin ilmaiseksi.