Vielä pride-viikon lopuksi

Valkoinen talo sateenkaativalaistuksessa

Hyvä pride-kansa! Tässä kirjoittaa Piraattinuorten tasa-arvovastaava Amerikan Yhdysvalloista. Matkani kumppanini serkun heterohäihin esti osallistumiseni Helsingin tämän kesän pride-viikkoon (ei se mitään, 24/7 pride jatkuu sovitusti). Kuitenkin merkittäviä asioita LGBTQIA-ihmisiä koskien tapahtuu myös täällä päin maailmaa. Yhdysvallat on laillistanut tasa-arvoisen avioliittolain. Tämä ele on suurempi kuin pelkkä avioliitto. Meistä kaikki eivät mene naimisiin vaikka se laillista olisikin, mutta tämä on korkeimman oikeuden viesti kansalle: Homot on ihan ok. Näkyvyys ja asiallinen tieto pelastavat ihmishenkiä. Ne ovat lääkettä ahdasmielisyyteen.

Valkoinen talo sateenkaativalaistuksessa
Valkoinen näyttää väriä. Jotain hyvää Yhdysvaltojen tekijänoikeuslaista: valtion viranomaisten tuottamia materiaaleja (kuten valokuvia) ei koske tekijänoikeuden suoja, vaan tuotokset ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Kuva: Chuck Kennedy

 

Nyt LGBTQIA:sta on huomioitu kolme ensimmäistä kirjainta. Trans-ihmisten olemassaoloa yritetään niin USA:ssa kuin Suomessakin aktiivisesti unohtaa. Tasa-arvoinen avioliittolaki on toteutumassa, toisin kuin trans-ihmisten ihmisoikeudet. Hedelmättömyyttä vaaditaan sukupuolensa viralliseksi haluavilta trans-ihmisiltä. Tämä on vain jäävuoren huippu parhaillaan vuosia kestavän säädön rinnalla, jossa trans-yksilö joutuu todistelemaan sukupuoltaan erilaisille asiantuntijoille. Sukupuolibinääriä noudattamattomilta voidaan evätä hoidot. Ehkä joku päivä Suomikin siirtyy esimerkiksi Brasilian malliin, ja virallisen sukupuolen voi vaihtaa omalla ilmoituksella. Suvaitsevaistenkin joukossa huomaa asennetta, että mekkoon pukeutuva cissukupuolinen (identifioituu itselleen syntymässä määritettyyn sukupuoleen) mies on upea ja rohkea, kun taas mekkoon pukeutuva transsukupuolinen (identifioituu muuhun, kuin itselleen syntymässä määritettyyn sukupuoleen) mies on vain oikeasti nainen.

Ihmiset ovat maassamme vielä aika pihalla sukupuolen moninaisuudesta ja sukupuolen eri ulottuvuuksista. Sukupuolidysforia on vieras käsite ja sen tuntevillekin vaikea ymmärtää, elleivät sitä itse koe. Sukupuoli on muutakin kuin jalkoväli, kromosomit tai hormonit. Sukupuoli on muutakin kuin nimi, hetun loppuosa tai pukeutuminen. Sukupuoli ei ole muuttumaton ja ikuinen. Sukupuoli ei ole siistin binäärinen, eivätkä kaikki mahdu näihin kahteen lokeroon. Esimerkkinä allekirjoittanut. Sukupuoli on yhdistelmä montaa asiaa. Kaikkein eniten sukupuoli on ihmisen oma kokemus siitä.

Vaikka olot välillä vaikuttavat synkiltä ja aktiivinen taistelu tasa-arvosta jatkuu, voi kuitenkin koittaa pysyä positiivisena. Tietoisuus trans-asioista on levinnyt ja näkyviä trans-julkkiksia on jo valtavirrankin tiedossa. Trans-asioista paljon julkisuudessa puhunut näyttelijä/jumalatar Laverne Cox sai vahakaksosensa Madame Tussaudiin muiden julkkisten joukkoon. Kaappien ovet paukkuvat. Facebookissa on kymmeniä sukupuolivaihtoehtoja (Amerikka-asetuksilla). Internetistä löytyy tietoa ja samanmielisiä ihmisiä. Parrakkaat miehet pukeutuvat mekkoihin ja pitkätukkaiset naiset värjäävät hiuksensa ja kainalokarvansa pinkeiksi. Vessan ovessa lukee ”pojat, tytöt ja muut”. Kyllä tämä tästä.

Terveisin,
Piraattinuorten tasa-arvovastaava Mira Salmela

Matkalaukussa tietenkin kiinni sateenkaaripiraattitarra
Piraatit tunnustavat montaa väriä myös matkoilla. Kuva: Joonas ”JoonasD6” Mäkinen – public domain