Piraattinuoret kohti eduskuntavaaleja

ahto_apajalahti_2012Tulin viime sunnuntaina valituksi Piraattinuorten puheenjohtajaksi toimittuani neljä vuotta Piraattipuolueen varapuheenjohtajana. Puolueen nuorekkuudesta kertoo se, että puoluejohdosta ehtii siirtyä nuorisojärjestön johtoon! Olen toiminut piraateissa vuodesta 2008 lähtien, jolloin puolue perustettiin Suomeen. Piraattinuorten johdossa jatkan aiemin tekemääni työtä, mutta mielelläni otan vastaan uuden tehtävän tuoman vaihtelun. Puheenjohtajistossa kanssani toimivat varapuheenjohtajina erinomaiseen eurovaalitulokseen yltänyt Saara Siintola ja Piraattinuorten entinen puheenjohtaja Lari Yltiö.

Eurovaalit sujuivat nuorten piraattien näkökulmasta hyvin: Saksan piraattien europarlamentaarikoksi nousi 26-vuotias Julia Reda. Hänet henkilökohtiasesti tuntien voin sanoa, että piraattiedustus EU:ssa on asiantuntevissa käsissä. Julia kirjoittaa verkossa myös englanniksi, juuri hiljattain esimerkiksi EU-komission tekijänoikeuksia koskevan kansalaiskuulemisen järisyttävästä palautevyörystä, joka kertoo, että kuluttajat haluavat varsin erilaista tekijänoikeussääntelyä kuin tuottajat. Julia liittyi vihreään ryhmään, johon aiemmatkin piraattien europarlamentaarikot ovat liittyneet. Julia on yksi ryhmän varapuheenjohtajista ja jäsen parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunnassa.  Toivotan Julialle onnea alkavalle parlamenttikaudelle! Julia on myös Euroopan piraattinuorten (YPE) puheenjohtaja. Järjestön kokous järjestetään syyskuussa Brysselissä, jonne matkaa myös suomalaisdelegaatio.

Saksan piraattien europarlamentaarikko Julia Reda.
Saksan piraattien europarlamentaarikko Julia Reda. Kuva: Aktron / Wikimedia Commons

Julia kirjoitti juuri myös käynnistään Peter Sunden luona vankilassa. Pirate Bayn taustalta tuttu Sunde oli Piraattipuolueen eurovaaliehdokkaana puolueemme ääniharava. Vankilassa hän istuu nyt muutaman vuoden takaista tuomiotaan avunannosta tekijänoikeusrikokseen, joka langetettiin neljälle Pirate Bayn toimintaan liittyneelle henkilölle. Henkilökohtaisesti on raskasta seurata tuttavien joutumista turhista syistä vankilaan. Tämä ei ole minulle ensimmäinen kerta – Piraattinuorten hallituksessakin toiminut Tuomas Ruuhijärvi istui taannoin totaalikieltäytyjänä. Nämä suomalaiset mielipidevangit, jotka tosin nykyään pääsevät ”kotiarestirangaistuksella”, saivat juuri kansainvälistäkin huomiota Vicen artikkelissa.

Mitkä ovat Piraattinuorten toiminnan ydinkohdat seuraavina kuukausina? Linjaisin pari asiaa. Ensinnäkin Piraattinuorten poliittinen ohjelma kaipaa päivitystä. Kun ohjelma alun perin hyväksyttiin, Piraattinuoret oli puoluetta edellä sikäli, että ohjelmaan otettiin yleisliberaali lähtökohta: ”Jokainen tapa elää on aivan yhtä hyvä, kunhan toisten vastaavaa vapautta ei rajoiteta.” Puolue tuli perässä ja hyväksyi viime vuonna samaan lähtökohtaan perustuvan laajan ohjelmauudistuksen. Merkittäviä ristiriitoja en puolueohjelman kanssa näe – puolue on nuorekas ja nuorilla puolueessa merkittävä vaikutusvalta. Piraattinuorten ohjelma kaipaa kuitenkin päivitystä reaktiona puolueen ohjelman merkittävään uudistukseen. Päivitys tulee toteuttaa alkavan syksyn aikana.

Vaikka puolue on nuorekas, nuorten näkymisestä puolueessa täytyy myös pitää huolta. Koko puolueen uusi puheenjohtajisto koostuu yli 30-vuotiaista ja alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden määrästä keskeisimmissä vaalipiireissä tulee huhtikuun 2015 eduskuntavaalien osalta huolehtia. Eduskuntavaaleihin valmistautuminen, nuorten ehdokkaiden esilletuonti ja nuorten äänestysaktiivisuuden korottaminen ovat teemoja, joihin Piraattiinuorten täytyy paneutua seuraavina kuukausina. Samalla täytyy toki muistaa myös pitää hauskaa ja viihtyä yhdessä!

Hallituksesta ”eläköityi” tällä kertaa hallituksessa, varapuheenjohtajana ja Euroopan piraattinuorten hallituksessa toiminut Lotta Söderholm. Kiitän Lottaa hänen suuresta työpanoksestaan piraattien hyväksi viime vuosien aikana. Hyvää loppukesää kaikille piraattinuorille!

Kirjoittaja Ahto Apajalahti on Piraattinuorten puheenjohtaja.