Vierailu Marko Sihvosen asuntovaunussa eduskunnan edessä

Piraattinuorten sähköpostiin saapui pari päivää sitten viesti Marko Sihvosen nälkälakosta ja mielenilmauksesta eduskuntatalon edessä. Markon pääteemoina ovat “Korruptoitunut hallitus” sekä “Vesien yksityistäminen estettävä”. Kiinnostuin asiasta, sillä olin huomannut asuntovaunun edarin ohi mennessä

.Kun lähdin tänään käymään paikan päällä, yksi asuntoauto lisää oli löytänyt tiensä paikalle, ja lisää banderolleja oli saatu esille. Koputin asuntoauton oveen hiukan peläten, mitä eteen tulisi. Vastaanotto oli lämmin. Markon lisäksi paikalla oli kaksi muuta henkilöä, ja ovet kuulemma ovat avoimet kenelle vain. Utelin, mistä idea tähän tempaukseen oli lähtenyt. Marko totesi tarinan olevan pitkä. Hän kuitenkin valoitti ideaa sen verran, että  20 vuotta on laillisin keinoin ajettu asiaa Karvia hankkeen muodossa.  Mikään ei kuitenkaan ole vaikuttanut etenevän, joten lasermiekka piti ottaa käyttöön ja nopeuttaa asioita. Marko on nyt ollut 11 päivää nälkälakossa eduskunnan edessä, tarkoituksenaan poistua vasta, kun jotain alkaa tapahtua. Nälkälakkoa mies tuskin kuitenkaan kestää enää kovin pitkään. Markon tukijoukkoihin kuuluva toinen paikalla ollut henkilö sanoi, että yksi mielenilmauksen tavoitteista on aikaistaa eduskuntavaalit täksi kesäksi ja saada rikolliset ulos.

Aivan mutkattomasti ei mielenilmaus ole lähtenyt käyntiin, sillä yhdeksän päivän ajan Marko on joutunut kinastelemaan käytännön asioista poliisin kanssa. Nyt Markon tueksi alkaa kerääntyä muitakin. Maanantaina paikalle muuttaa vielä pari ihmistä, ja luultavasti ainakin yksi asuntoauto on tulossa lisää. Paikalle ollaan rakentamassa livestream-systeemiä, ja hankkeelle suunnitellaan ja rakennetaan jo kovaa vauhtia nettisivuja.

Vaunussa istuskellessani tarkkailin Mannerheimintien liikennettä ja huomasin, kuinka busseissa ja raitiovaunuissa päät kääntyvät eduskuntatalolle päin. Markon mukaan kaksi kansanedustajaa on käynyt paikalla juttelemassa: Lauri Oinonen sekä henkilö, joka ei esitellyt itseään, mutta kertoi olevansa lakivaliokunnasta. Helsingin Sanomien toimittajakin on käynyt paikalla ja todennut, että kyllä nyt joku mättää, kun asuntovaunu on saanut olla kaksi viikkoa rauhassa.