Piraattinuorten kannanotto: Mediamaksu on kohtuuton riesa etenkin nuorillle ja opiskelijoille

Mediamaksun astuessa voimaan olisi opiskelijoiden, työttömien, pienituloisten, yksin asuvien ja nuorten asema epäreilu; he tulisivat maksamaan tuloihinsa nähden järjettömän summan suhteessa parempituloisiin tai useamman hengen talouksiin.

Mediamaksun periminen opiskelijoilta vaatisi suuria muutoksia opintotukijärjestelmään, sillä oletettavasti seuraavina vuosina kasvava mediamaksu olisi pian jo kuukauden asumislisän luokkaa. Jo nykyäänkin alhainen opintotuki ei riitä mediamaksuun, ja opiskelijat eivät todellakaan kaipaa lisää taloudellisia ongelmia. Tulisiko maksukyvyttömien mediamaksut sitten maksattaa Kansaneläkelaitoksella tai sosiaalitoimistolla?

Ihmeellisintä on se, että kuluttaja maksaisi Yleisradion palveluista huolimatta siitä, käyttääkö niitä vai ei. Kaikissa kotitalouksissa ei välttämättä ole televisiota, digiboksia tai Internet-yhteyttä.

Yle itsessään on asia erikseen; huikeat henkilöstökulut ja kilpailu kaupallisten kanavien kanssa eivät ole oikea tapa pyörittää Yleisradio- ja tv-toimintaa. Paljon kohuttu kauppa, jossa Yle osti esitysoikeudet amerikkalaisen kaapelikanavan HBO:n viihdesarjoihin, on hyvä esimerkki siitä, että Yleisradio näyttää kilpailevan yhä selkeämmin kaupallisten kanavien kanssa ja unohtavan sivistävän tehtävänsä.

Jos tv-lupamenettelyä tulee uudistaa, on tämä suunta täysin väärä. Järkevää olisi ottaa tarvittavat rahat valtion budjetista. Tämän lisäksi ongelmaan tulisi vaikuttaa ruohonjuuritasolla eli puuttua Ylen hulvattomaan budjettiin, etenkin sen henkilöstökuluihin sekä päättömiin rahareikiin viihdeteollisuuden parissa.

Yleinen tyytymättömyys mediamaksua kohtaan on osoittanut, että sen suunnittelu on tehty liian nopeasti ja päätökset löyhin perustein. Mediamaksussa on monta käytännön ongelmaa, jotka olisi pitänyt ratkaista ennen lopullista päätöstä maksun käyttöönotosta. Näin ollen asia on saatettava uudelleen keskusteluun.

Piraattinuoret liittyy mediamaksun vastaiseen rintamaan ja allekirjoittaa julkilausuman, joka on luettavissa osoitteessa www.mediamaksu.org.

Facebook-yhteisö

Banderollitalkoot 3.12.2009 Roomankatu 5, Helsinki

Mielenosoitus ja siihen ilmoittautuminen 10.-11.12.2009 Helsinki

3 Responses
 1. Jarkko

  Onko muuten kukaan tarkistanut että onko tuo nyt käytännössä pakollinen kuluerä huomioitu kaikissa tuissa.
  * Työttömän peruspäiväraha
  * Opintotuki (se tukiosuus, ei pelkkä laina)
  * Eläkkeet
  * Lapsilisät (vai olikos se talouskohtainen)
  * Vuokratuki (koska ainakin se tuli per asunto, eli pätkätöitä tekevä yksiössä asuva sinkku)

  * Verovähennyskelpoisuus

  Aiemmin on ollut mahdollisuus omalla harkinnallaan päättää omista kulutustottumuksistaan, nyt ei käsittääkseni ole vaihtoehtoa. Tuolloin pitäisi olla myös tuissa olla huomioituna tuo pakollinen kuluerä, ja kaikissa mahdollisissa tapauksissa pitäisi jäädä loppusummaan tuon Yle-veron verran enemmän rahaa, jotta sen voisi maksaa.

  Vai onko ainoa vaihtoehto Yle-verosta välttymiseen itsensä sokeutus ja kuuroutus?
  Vai vaaditaanko täydellinen lobotomia?