Kesäleiri keräsi Euroopan piraattinuoret Ruotsiin

Piraattinuoret osallistui tällä viikolla Ung Piratin järjestämälle leirille Ruotsin Läppessä. PLASK 13 -konferenssiin osallistui piraattinuoria Suomen ja Ruotsin lisäksi Saksasta, Islannista, Valko-Venäjältä, Ranskasta ja Tsekistä.

Leirivieraat tutustuivat toistensa järjestöihin, verkostuituivat ja vaihtoivat mielipiteitä. Piraattinuoret esittelivät muille piraateille Suomen kansalaisaloitejärjestelmää ja järjestöt vaihtoivat kokemuksia ja ideoita toiminnan pyörittämisestä sekä jäsenhankinnasta. Erilaisissa workshopeissa ja seminaareissa pyrittiin parantamaan kaikkien leirille osallistujien valmiuksia toimia järjestöissään.

Leiriohjelma piti sisällään myös ryhmätyöskentelyä erilaisten ongelmien ympärillä. Päät lyötiin yhteen, kun pohdittiin muun muassa lainsäädäntöä netissä, suoraa demokratiaa ja aselainsäädäntöä. Torstaina leirillä vieraili puhumassa Piraattipuolueen ruotsalainen europarlamentaarikko Amelia Andersdotter. Andersdotterilta kuultiin hänen kokemuksiaan parlamentista ja hän kertoi omia näkemyksiään tämän hetken pahimmista uhkakuvista ja mahdollisuuksista.

Suomea konferenssissa edustivat Lari Yltiö, Lotta Söderholm, Joel Kortesaari, Saara Siintola, Tuomas Ruuhijärvi, Ahto Apajalahti sekä Joni Immonen. PLASK 13 sai rahoitusta Euroopan komission alaiselta Youth in action -ohjelmalta.

Perjantaina konferenssin ja leirin päätyttyä Piraattinuoret oli mukana perustamassa eurooppalaiset piraattinuoret samaan järjestöön kokoavaa Young Pirates of Europea. YPEä perustamassa oli kahdeksan piraattinuorten järjestöä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Saksasta, Ranskasta, Flanderista, Valko-Venäjästä ja Luxemburgista. Perustamiskokouksessa Suomea edustivat Tuomas Ruuhijärvi ja Lari Yltiö.

YPEn hallituksen puheenjohtajaksi valittiin saksalainen Julia Reda, rahastonhoitajaksi ruotsalainen Paula Roth ja pääsihteeriksi saksalainen Lukas Martini. Hallituksen ylimääräisiksi jäseniksi valittiin ranskalainen Paul Berettoni, tsekkiläinen Jana Michailidu, ruotsalainen Mikael Iresten sekä Suomesta Lotta Söderholm.